#

Project B15

Het nieuwste project dat nu op stapel gezet is is de bouw van een kolen gestookte locomotief voor 7 ¼”spoor (184 mm), de as indeling is B (2 assen). Het betreft een model dat is ontworpen door wijlen de heer J.J. van Rooijen en er zijn reeds diverse modellen van deze loc gebouwd.
Het model is een 1 : 3,25 model van een smalspoor loc.
De grootste lengte is 1074 mm, de hoogte 702 mm en de breedte is 400 mm. De bedoeling is om dit model over ± 3 jaar rijdend te hebben. Middels deze pagina’s wil ik de vorderingen van het e.e.a. verslaan.

Zijaanzicht

Begonnen is met het frame. Dit frame heb ik laten lasersnijden bij een bedrijf (www.rowimetaal.nl ). Ik heb dit laten doen omdat het toch wel vrij grote stukken staal betreft, variërend van 4 tot 6 mm dikte. Ik zou dit allemaal met de handLasersnijwerk (doorslijpschijf, zaag en vijl etc.) op maat moeten maken. Ik beschik niet over een ruime werkplaats en ik zag daar wel een beetje tegen op. De oplossing was het lasersnijden. Bijkomend voordeel is dat je direct kunt beginnen met frame onderdelen die nagenoeg klaar (alleen de kleine gaatjes dienen geboord te worden, deze zijn echter wel al voor gecenterd, dus geen aftekenen meer) en exact aan de maat zijn.
LasercentersDit scheelt enorm veel en zwaar werk. Het is nu een kwestie van in elkaar lassen en dan heb je een (als je het goed doet :-) ) mooi en strak frame. Zodra het frame in elkaar zit is het de bedoeling om het rollend te maken.
Uiteindelijk moet hij er ongeveer uit gaan zien zoals de locomotief hieronder, de bekende Boaz van Wim van Breen.

 

BOAZ

 

 

RANDOM PICTURE