#

Computer
Numerical
Control

Oftewel CNC is niets nieuws, in de professionele metaalwereld is het gemeengoed. Hoe anders is dit in onze hobbywereld. CNC wordt in hobbywereld nog met argusogen bekeken, wel komen er steeds meer amateurs die er aan beginnen. Ze bouwen hun freesbank om of schaffen er een aan nu dit soort machines ook voor de amateur bereikbaar worden.

Ook ik ben in het bezit van een CNC gestuurde freesbank. CNC freesbankIk heb mijn machine om laten bouwen in Duitsland bij CNC-Steuerung in Bocholt. Dit bedrijf bouwt frees- en draaibanken om naar CNC gestuurde frees- Afnemen v/d machinedraaibanken. Ze hebben zich gespecialiseerd in het ombouwen van HBM machines naar CNC. De besturing die men er bij levert is de Duitse versie van Mach3.

Mach3
is het besturingsprogrammaMach3 dat op de computer draait. Het is een van oorsprong Amerikaans programma dat veel gebruikt wordt omdat het niet duur is en goed werkt. Regelmatig verschijnen er updates van het programma.

FrezenOver mijn CNC avonturen schrijf ik regelmatig in Onder Stoom. Hieronder vind u de tekst van de tot nu toe verschenen artikelen. Ook kunt u de artikelen downloaden als *.PDF file.


CNC Ervaringen, Intro

CNC is een afkorting die nog al eens rond gonst binnen de kringen van modelbouwers. Als je dan goed luistert gaat er nog al wat zin en onzin rond en bestaat er nog al wat onbegrip. Het was dan ook heel plezierig dat ik van ons lid Hans Tjeerdsma een artikel binnen kreeg over CNC met de aankondiging dat er nog een vervolg op zou komen.

Complete artikel downloaden c.q. openen

CNC Ervaringen 1

Zoals ik in mijn eerste artikeltje in OS 220 al schreef ben ik op een heel andere wijze met CNC begonnen dan Hans. Ook is hij al veel langer bezig. Toch wil ik u ook mijn ervaringen niet onthouden.
Met name op het gebeuren rondom de motoren en de aansturing daarvan wil ik wat dieper ingaan. Er zijn twee soorten motoren die in aanmerking komen om gebruikt te worden.

Complete artikel downloaden c.q. openen

 

RANDOM PICTURE