In de afgelopen jaren heb ik natuurlijk ook allerlei andere modellen etc. in elkaar geknutseld. Een greep hieruit vind u op deze pagina.
Een van de eerste stoommachinetjes die ik gebouwd heb is de “Dreumes”, een oscillerende stoommachine. Het is een eenvoudig beginners model ontworpen door Rob van Dort. De bouwhandleiding met tekeningen is nog steeds te koop bij de Stoomgroep Holland.
Verder heb ik een eenvoudige Stirling motor (hetelucht motor) gebouwd. Dit model heeft beschreven gestaan in Onder Stoom en ook hiervan is een “Special” met tekeningen en bouwaanwijzingen te koop.
Het “OS Polly” is een heel eenvoudig zogenaamd plop-plop bootje(u weet wel, z’n bootje met 2 pijpjes aan de achterkant, pijpjes vullen met water, kaarsje in het bootje onder het spiraaltje of keteltje, even wachten! En dan begon het ding met een ploppend geluid te varen) bootje waarvan de beschrijving in OS173 (dec. 1999) heeft gestaan. Het is een eenvoudig blikken bootje dat in een paar avonden in elkaar gezet kan worden, leuk voor de kinderen!
Verder heb ik de “Anita” (“Gemma” heb ik de mijne genoemd) gebouwd, een eenvoudig locje voor spoor 1 (45 mm).
Het was het eerste locomotiefje dat ik bouwde. Het locomotiefje is een echt beginnersmodel en makkelijk te bouwen. Ook hiervan zijn de tekeningen bij de Stoomgroep Holland te koop.
Verder bouwde ik een kleine tafelstoommachine. Dit model stond ook eens in Onder Stoom. Het ding is een poos geleden gevallen en dient gerestaureerd te worden.
Ook maakte ik onlangs de Kantentaster MKII uit OS195 (aug. 2003) Ik gebruik deze bij mijn CNC machine. Het enige vervelende is dat er een kogel van ø10 op hoort en ik die nog steeds niet heb kunnen vinden. Alle kogels die ik tot nu toe te pakken heb kunnen krijgen zijn in Engelse maten! Zo ook de (messing) kogel die er nu (naar ik hoop tijdelijk) op zit.
Verder twee handige hulpjes. De eerste is een klem die ook in Onder Stoom beschreven heeft gestaan. Hij dient om bij het zilversolderen de te solderen onderdelen op elkaar te klemmen en op zijn plaats te houden. In het klemmende gedeelte zitten twee koolstof staven uit een oude batterij. Deze kunnen een hoop hitte hebben zonder dat er veel warmte wegvloeit. Het vergt soms wat vogelen om het werkstuk te klemmen en soms lukt het niet. Maar als het wel lukt is het een ideaal ding. Het tweede hulpje zijn twee verstelbare vulblokken voor op de freestafel etc om met behulp van kikkers een werkstuk op te spannen. Ik heb met dit soort dingen gewerkt toen ik nog in de metaal zat. Toen ik mijn eigen werkplaats met freesbank kreeg was het een van de eerste dingen die ik gemaakt heb. Je kunt ze op twee manieren gebruiken, zo op het bed of in de T-sleuf (waardoor hij lager is). Ideaal!